Historia kóz rasy anglonubijskiej sięga 1850 roku. Pierwsze kozy które dotarły do Anglii były krzyżowane z kozami pochodzącymi ze Szwajcarii. Gatunek ten pochodzi z Nubii położonej w północno-wschodniej. Były to kozy długonogie które miały cechy pożądane przez hodowców z Anglii. W latach 50 XX wieku zwierzęta te zostały sprowadzone do Australii. Koza anglonubijska jest duża i silna. Umaszczenie tego gatunku jest pstre lub jednolite. Zazwyczaj kozy te nie posiadają rogów. Sierść jest cienka o szarej barwie, brązowej, białawej lub żółtawej.
Rasa ta jest uznawana za zwierzęta nadające się do produkcji mleka jak i mięsa. Osobniki te ważą ponad 60 kg a ich wysokość waha się z zależności od płci od 81 cm do 94 cm. Kozy anglonubijskie są hodowane w Australii, ponieważ najlepiej nadaje się do gorących warunków. Kozy te są bardzo uczuciowe a ich beczenie jest bardzo charakterystyczne.
Wymię samicy jest dość pojemne lecz bywa tak, że jest bardziej obwisłe niż u innych ras. Kozy anglonubijskie dają mniej mleka niż szwajcarskie lecz mleko takie posiada więcej tłuszczu.
Samica: zazwyczaj jest łagodna ale czujna. Powinna być okrągła a swoje wymię powinna mieć wysoko. Sutki róznią się od wymienia i są średniej wielkości. Jeśli samica ma nieprawidłowe strzyki (tzn. nie są skierowane lekko do przodu ani prostopadłe) może to oznaczać, że będzie problem podczas dojenia. Oczy powinny być szeroko rozstawione a zęby zdrowe.
Samce: nie powinny być nosicielem genu bet-mannozydozy (jest to śmiertelna choroba noworodków). Samiec musi być silny i dobrz zbudowany. Jeśli samiec nie posiada rogów należy kryć go tylko z rogatymi łaniami. Jeśli samiec oraz samica nie posiadają rogów to potomstwo może się urodzić interpłciowe samice lub bezpłodne samce.
Kozy anglonubijskiej dają średnia w ciągu roku 1000 litrów co daje ok. 5 litrów dziennie. Jednak zdarzają się przypadki gdzie kozy dają 2000 litrów mleka. Mleko takie posiada 5% zawartości tłuszczu. Jeśli mówimy o składzie mleka to posiada ono bardzo podobny skład do mleka krowiego lecz istnieją pewne różnice w strukturze białka. Uważa się, że kozie mleka ma szereg właściwości prozdrowotnych lecz nie zostało to udowodnione naukowo. Mleko tej rasy świetnie nadaje się do produkcji serów oraz jogurtów.
Energia | 70 kcal |
Białko | 3.2% |
Laktoza | 4.1% |
Cholesterol | 12 mg |
Wapń | 0.19% |
Żelazo | 0.07% |
Witamina A | 39 j.m./g |
Cena kozy anglonubijskiej waha się między 300 zł a 1500 zł. Cena może być niższa jeśli kupujemy większą ilość lub całe stado. Czynniki które również mają wpływ na cenę to m.in. wiek kozy, czy jest zakocona oraz czy posiada rodowód.
Należy pamiętać, że zakup kozy to niejedyne koszta jakie nas czekają. Po zakupie musimy przygotować zwierzętom odpowiednie warunki do życia. Dowiedz się gdzie trzymać kozy oraz na co zwrócić uwagę.
Dowiedz się wszystkiego o kozim mleko jest wałściwościach i witaminach. Do czego można wykorzystać ?
Historia gatunku oraz powody hodowli. Przeznaczenie "wełny" oraz informacje o mleku.
Ile kosztuje koza miniaturka ? Dowiedz się wszystkiego oraz czy daje mleko.