Pastwisko z kozami

Jak rozpocząć hodowlę kóz ?

W historii hodowla kóz miała dostarczyć ludziom przede wszystkim korzyści płynące z ich chowu. Aktualnie wśród hodowców kóz jest wiele osób, które zajmują się hodowlą bez nastawiania się na jakiekolwiek korzyści. Robią to, ponieważ cieszą się ich obecnością. Coraz więcej osób zajmuje się tymi zwierzętami w celu produkcji własnych wyrobów. Zanim zdecydujesz się stworzenie własnej hodowli warto odwiedzić kilka hodowli. Hodowle te powinny być własnością doświadczonych hodowców, którzy będą w stanie opowiedzieć jakie są plusy oraz minusy posiadania własnej hodowli kóz.

Przygotowanie odpowiednich warunków

Pomimo, że kozy zostały udomowione już dawno temu to nadal posiadają one nawyki ukształtowane przez swój pierwotny tryb życia. Kozy są przyjacielskie oraz towarzyskie lecz to nie zmienia faktu, że musimy przygotować im odpowiednie warunki życia. Wymaga to dużo czasu oraz pewnych nakładów finansowych. Budowę koziarni trzeba uzależnić od ilości kóz, jaką planujemy zakupić oraz zastanowić się, czy w przyszłości będziemy mieli potrzebę, aby ją rozbudowywać. Zobacz gdzie powinno się trzymać kozy

Co należy zaplanować

  • Pory karmienia (plan dnia kóz)
  • Koszt budowy koziarni oraz zagordy
  • Znalezienie weterynarza
  • Czas na opiekę

Zarządzaj stadem online przez 365 dni za darmo

Hodowla kóz a prawo

W świetle prawa wszystkie kozy muszą być oznakowane tzn. muszą posiadać na obydwu małżowinach kolczyki z ich indywidualnym numerem identyfikacyjnym. Jeśli zamierzamy handlować kozami w obrębie Unii Europejskiej wtedy kolczyk na prawej małżowinie musi zawierać elektroniczny identyfikator.Jeśli już zwierzęta zostały oznakowane musimy zgłosić ten fakt do biura powiatowego ARiMR. Jeśli zwierzę się dopiero narodziło wtedy mamy 180 dni od dnia urodzenia.

O czym należy pamiętać

  • Prawo budowlane dotyczące zabudowy siedliska zgodnie z przeznaczeniem
  • Dobrostan zwierząt (wojewódzki lekarz weterynarii)
  • Przepisy lokalne dotyczące zabudowy
  • Lokalne prawo ochrony przyrody

Formularze dotyczące identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich

Koza anglonubijska na polu
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Rasy kóz

Jedną z pierwszych decyzji dotyczących hodowli kóz jest to, którą rasę lub rasy hodować. Jako początkujący producent kóz musisz zidentyfikować konkretne rasy według nazwy, wyglądu i ogólnych cech. Zauważ, że wymienione cechy są tym, z czego znana jest rasa, ale w każdej rasie istnieje wiele indywidualnych odmian. Na przykład niektóre osobniki z szybko rosnącej rasy będą rosły wolniej niż niektóre osobniki z wolno rosnącej rasy. Dlatego bardzo ważne jest, aby wybierać stada według ich indywidualnych zalet, a nie tylko rasy.

Chociaż każda rasa kóz jest kozą mięsną, ponieważ większość kończy jako mięso, istnieją cztery główne rasy kóz mięsnych, które są hodowane w dużych ilościach specjalnie do produkcji mięsa. Kozy angorskie i kaszmirowe są hodowane ze względu na ich luksusowe włókna, ale także dostarczają mięso. Podczas gdy większość kóz mlecznych dostarcza mięso, rasa nubijska służy do poprawy produkcji mleka i wielkości ram kóz mięsnych. Kozy karłowate są również wykorzystywane do mięsa. Istnieje kilka nowszych ras, takich jak Savannah i skandynawski ridgeback, ale obecnie mają one ograniczoną liczbę zwierząt. Krzyże któregokolwiek z powyższych mają również wartość w produkcji mięsa.

Kozy mleczne

Kozy, które dają mleko o odpowiedniej zawartości tłuszczu są wymagające pod względem zabiegów a praca przy nich jest czasochłonna. Jeśli chcemy zająć się produkcją serów to koza, powinna nam dostarczać co najmniej 600 litrów mleka rocznie. Do produkcji sera najlepsze rasy to: biała niemiecka szlachetna, barwna niemiecka szlachetna, które dostarczają rocznie 900-1000 litrów mleka. Rasy kóz mlecznych:

  • Koza anglonubijska
  • Barwna niemiecka koza szlachetna
  • Koza saaneńska
  • Barwna holenderska koza szlachetna

Kozy mięsne

Mięso koźląt różnych ras nadają się na smaczne dania. Najlepszymi kozami charakteryzującymi się dobrą rasą mięsa są kozy które mają wysoki dzienny przyrost masy. Najlepszym przykładem są kozy burskie, pochodzące z Afryki Południowej. Jej minimalny przyrost dzienny to 200g przez pierwsze 150 dni. Rasy kóz mięsnych:

  • Koza bindnerowska
  • Koza burska
  • Zachodnioafrykańska koza karłowata
  • Koza pawia

Kozy na wełnę

Runo ras które hodujemy z celu pozyskania wełny składa się z bardzo delikatnych włókien, które można prząść. Koza angorska dostarcza moher, które strzyże się dwa razy w roku. Kozy kaszmirskie zapewniają delikatny miękkie podszerstek który wyczesujemy ręcznie. Oba te surowce pozyskuje się do produkcji tekstyliów oraz dzianin.